Na Aeromotovíkende vzlietlo aj prvé motorové lietadlo bratov Wrightovcov

24.06.2012 Poprad

Poprad 24. júna (TASR) – Popradské letisko cez víkend ožilo už 14. ročníkom Aeromotovíkendu. Program sa niesol v duchu retroštýlu. Aj preto sa na pristávacej dráhe letiska predstavili staršie modely. Na bohatom leteckom programe sa podľa organizátorov zúčastnilo približne 8000 nadšencov lietadiel.
Pre divákov pripravili bohatý program a množstvo zaujímavých replík lietadiel. Tohtoročný historický motív zastrešoval Lietajúci cirkus pána Kindernaya z Českej republiky. Jedným z najvzácnejších modelov, ktorý počas víkendu vzlietol nad zem, bola replika lietadla bratov Wrightovcov. "Samotné lietadlo je výnimočné tým, že je to prvé motorové lietadlo na svete, ktoré lietalo a toto lietadlo, pri ktorom stojíme, je jediná lietajúca replika na svete. Máme tu kus histórie a jedinečnosti. Sú to výnimočné chvíle pre nás pilotov, ale aj pre aeroklub a celkovo aj pre aviatiku," povedal jeden z organizátorov podujatia Roman Klouda.
Ďalším vzácnym kúskom na podujatí bolo lietadlo Blériot, ktoré uskutočnilo prvý let na území Československa z Pardubíc do Prahy a letel na ňom inžinier Jan Kašpar. "Dnes nám toto lietadlo ukázalo niečo viac z aviatiky, skutočne lietalo s pilotom s krásnym bielym šálom a scenériou Tatier. Je to lietadlo, na ktorom lietal generál Milan Rastislav Štefánik a je výnimočné svojou históriou," dodal Klouda.
Pilot, ktorý sa posadil za riadenie modelov lietadla bratov Wrightovcov i Blériota, si získal fanúšikov svojím leteckým umením, vďaka ktorému dokázal dostať do vzduchu aj historické kúsky staré 100 rokov. Skúsený pilot starodávnych modelov lieta už od roku 1987, kedy si skonštruoval svoje prvé historické lietadlo. "Prví piloti veľmi nelietali, tí sa snažili lietadlo vyvažovať, a to sa snažím robiť aj ja. Lietadlo má snahu vplyvom vetra a nestability letieť kamkoľvek, len nie rovno. Pilot sa snaží lietadlo narovnať a pristáť s ním na zem," opísal priebeh letu pilot historických lietadiel Peter Mára.
 

Vyberte región